Helderepsyche

Herkenbare situaties

Oorzaak rouw met als gevolg oedipuscomplex:

Wetenschappelijke omschrijving van rouw:

Rouw ontstaat als reactie op het verlies van iemand die een grote betekenis had in het leven van een nabestaande. De pijn van het gemis is de “prijs” die men betaalt voor de band met de overledene. Rouwenden moeten opnieuw hun leven afstemmen, de geliefde persoon is voorgoed weg. Rouwen is om die reden een proces van aanpassing.

Iedereen maakt ingrijpende verliezen mee: niet alleen door de dood maar ook door het leven. Verlies van werk, van een relatie/huwelijk, van gezondheid zijn voorbeelden van betekenisvolle verliezen. (Bron: wikipedia)

Wetenschappelijke omschrijving van oedipus complex:

De psycholoog Sigmund Freud gaf de naam oedipus complex, dit op basis van de door hem bestudeerde feiten uit de geschiedenis. De algemene omschrijving luidt: door seksualiteit bepaald instinctief erotische binding van het kind aan zijn ouders. (Bron: wikepedia) In mijn optiek ook omgekeerd, ouders ervaren door seksualiteit een bepaald instinctief erotische binding met het kind.

Probleembeschrijving 1:

Vrouw (70 jaar) geeft aan dat zij erotische gevoelens heeft gehad voor haar zoon. Ze raakt hierdoor in dusdanige verwarring, dat zij hier nooit met hem over heeft willen spreken. Zij heeft aangegeven dat ze zich hier enorm voor schaamt en jarenlang niet in staat is geweest om een nieuwe relatie aan te gaan. De vader van haar zoon is abrupt uit het leven genomen, door een hartaanval. Het acceptatie - proces van dit gegeven werd bemoeilijkt door het feit dat het een plotselinge dood was en er veel vragen voor haar onbeantwoord bleven, er was geen mogelijkheid dit met haar overleden man te bespreken. Ze heeft dit zwaarbelaste probleem 20 jaar met zich meegedragen, wat haar geluk in de weg stond. De reden voor haar dat zij het nu wel bespreekbaar wilde maken, is dat zij voor haarzelf tot de conclusie kwam dat zij nooit te nimmer een seksuele relatie met haar zoon wilde. Maar doordat haar man kwam te overlijden en zij geconfronteerd werd met haar seksuele behoeftes, ging ze dit projecteren op haar volwassen zoon die nog in leven is. Een seksuele fantasie is geen strafbaar feit, maar de kans op een maatschappelijke veroordeling heeft haar psychisch op slot gezet voor 20 jaar.

Probleembeschrijving 2:

Vrouw (32 jaar) woont samen met haar zoon van 7 jaar. De vader van haar zoon is weggegaan, volgens haar, niet bereid enige concessies te maken ten aanzien van het gezin. Haar frustraties hierover namen aanzienlijke vormen aan doordat zij geen enkele man meer wilde vertrouwen. Ze richtte zich volledig op haar zoon, wat toch een fixatie in zich had. Haar zoon sliep bij haar in bed en ze bouwde emotioneel veel op haar zoon. Haar zoon werd hierdoor eenkennig en had geen vriendjes of vriendinnetjes, kon zich moeilijk hechten aan anderen (volwassenen). Na het starten van een opleiding gericht op psychologie, merkte ze op dat het al met al geen natuurlijk verschijnsel zou moeten zijn. Door haar eigen wantrouwen en fixatie, met als gevolg compenseren (door haar zoon te gevoelsmatig te vervangen, voor het feit dat ze haar man miste) te herkennen en erkennen, heeft ze inzicht gekregen om haar problemen op te lossen, waardoor de gerelateerde problemen die haar zoon ervoer konden worden opgelost. Ze heeft in de periode daarna geaccepteerd dat het alleenstaande ouderschap en alleenstaand niet per definitie negatief hoefde te zijn.